Receptek

Túró készítése

Hozzávalók:
3 liter tej

Elkészítése:

  1. Hagyjuk a tejet szobahőmérsékleten megaludni (hőmérséklettől függően 2-3 nap).
  2. Tűzálló edényben “kis tűzön” mindaddig kevergetjük, amíg a túró külön nem válik a savótól (túlzott melegítés kiszárítja a túrót!)
  3. Vászonzsákba, vagy finom lukú szűrőn jól kicsöpögtetni és kész a túró. A savó fogyasztása egészséges, jót tesz a gyomornak, emésztésnek.

Megjegyzés: 3 liter tejből kb. 50 dkg túró készíthető.

 

Trappista jellegű sajt készítése

Hozzávalók:
0,5 liter tej, 75 dkg saját készítésű túró, 8 dkg vaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítése:

  1. Forrásban lévő tejbe belemorzsoljuk a saját készítésű túrót
  2. Savanykás illat megjelenéséig gyengéden tovább forraljuk
  3. Ezután tésztaszűrőn átszűrjük. Ami kicsöpög az az író!
  4. Addig másik edényben olvasszuk meg a vajat, keverjük bele a sót és a szódabikarbónát.
  5. A szűrőben fennmaradt masszát is az olvasztott vajhoz hozzákeverjük.
  6. Kis lángon (takarékon) addig keverjük, amíg egyenletes, sárgás színű sűrű masszát nem kapunk.
  7. Egy hideg vízzel kiöblített (lehetőleg felfelé szélesedő) műanyag edénybe a masszát nyomkodással tömörítve tegyük bele.
  8. Hűtőben tartsuk másnapig, azután fogyasztható.

Megjegyzés: ha kenhető sajtot akarunk, akkor a 3. pontban leírtat nem kell elvégezni (szűrés).

 

Házi túró (Cséna) és Sajt (Panír)

Hozzávalók:
6-7 bögre tej, 2 citrom leve vagy 1 teáskanál citromsav-por, 1 csésze natúr joghurt, 1 mokkáskanál só

Elkészítése:

Forraljuk fel a tejet, közben állandóan kevergessük. A citromlevet vagy az előzőleg feloldott citromsavat sóval ízesítve és a joghurtot adjuk fokozatosan a tejhez, addig kavargassuk, míg a tej össze nem ugrik. Vegyük le a tűzről és hagyjuk állni legalább 15 percig. Egy szűrőbe helyezett gézen vagy finom szövésű anyagon (pl. pelenkán) szűrjük át. A fennmaradt túró neve: cséna. Ha az elkészített túrót kb. 40 percig nehezék alatt lepréseljük savótlan száraz sajtot, panírt kapunk. A megadott mennyiségből kb. 2 csésze túrónk vagy sajtunk lesz.

A túrót és a sajtot készíthetjük megsavanyodott tejből is. Langyosítsuk meg a savanyú tejet. Ha már kicsapódott a fehérje szűrjük le finom szövésű ruhán, majd az előbb leírtak szerint járjunk el.

forrás: Rosta Erzsébet: Vegetáriánus konyha Indiában [Magyar Elektronikus Könyvtár – MEK-00134]